vilken förvaltning gör vad med vem eller inte?

  • Kommunfullmäktige är det högst beslutande organet. Beslutar  främst mål och riktlinjer för verksamheten, budget, skatt och andra viktiga ekonomiska frågor samt nämndernas organisation och verksamhetsformer.
  • Kommunrevisionens syfte är att ge fullmäktige underlag för sin prövning och beslut om styrelsens och andra nämnders ansvarsfrihet för sin verksamhet. Alltså kolla så att alla sköter sitt jobb med ordning och reda. en liten kommunpolis kan man säga:)
  • Demokrati- och organisationsberedningens uppgift är att bereda frågor om utformningen av kommunens styr-, organisations- och verksamhetsformer med särskild inriktning mot utveckling av instrument för målstyrning, resultatuppföljning och utvärdering.
  • Valberedningen skall lägga fram förslag i alla valärenden som fullmäktige skall behandla med undantag av valen av fullmäktiges presidium, valberedningen eller fyllnadsval som inte är ordförande- eller vice ordförandeval.
  • Kommunstyrelsen kan kallas "kommunens regering". Kommunstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av kommunens angelägenheter och har uppsikt över nämndernas verksamhet.
  • Barn och ungdomsnämnden sköter kommunens uppgifter inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdomar.
  • Kultur och utvecklingsnämnden ansvarar för bla gymnasieskolan, komvux, sfi, arbetsmarknads insater, näringsliv, turism, kultur mm.
  • Krisledningsnämnden. Om en kris är av sådant slag att det krävs beslut som ligger utanför kommunchefens och verksamhetschefernas mandat kan kommunens krisledningsnämnd sammankallas. Krisledningsnämnden består av kommunstyrelsens arbetsutskott på tre personer, dessa utgör krisledningsnämnd enligt lagen om extraordinära händelser och kan överta hela eller delar av verksamhetsområden från övriga nämnder i kommunen.
  • Miljö- och byggnadsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom plan- och byggnadsväsendet och miljö- och hälsoskyddsområdet. Nämnden har vidare hand om kommunens grundläggande kartförsörjning.
  • Sevicenämnden har hand om lokalförsörjning, fastighetsförvaltining, bygg och anläggning, inköp, städ och kostverksamhet. De har även hand om vatten och avlopp, renhållning, väghållning och andra allmänna platser.
  • Socialnämndens uppgifter är att vara införstådd med de lokala levnadsförhållandena, medverka i samhällsplanering och samarbeta med andra samhällsorgan, organisationer, föreningar. Att informera om socialtjänsten i kommunen, ha en uppsökande verksamhet för att förbättra våra levnadsförhållanden???( förbättra enligt vem???). Ansvara för service och omsorg, upplysningar, råd, ekonomisk hjälp (ja tack, kan jag få mer?), samt annat bistånd till familjer och enskilda i trängade behov.
  • Valnämnden är ju som det låter, de ansvarar för att det genomförs de val vi har och bestämmer vilka platser och lokaler som ska användas.
  • Överförmyndarnämnden ansvarar för tillsyn över förmyndares, förvaltares och gode mäns förvaltning. Tillsynen skall garantera rätten åt personer som inte kan ta hand om sig själva, inte kan förvalta sin egendom eller på annat sätt inte kan tillvarata sina rättigheter.

All denna fina information finns att hämta på www.laholm.se
Den kommunala verksamheten styrs av olika lagar, mål och regler. Offentlighetsprincipen, det vill säga rätten att ta del av alla offentliga handlingar, ger dig omfattande insyn i Laholms kommuns verksamhet.
nu är det dags för lite innebandy så ha det så länge.

Kommentarer
Postat av: bobdahbear

Tjenare Guldgossen!

När jag kollar på schemat du har lagt upp så ser jag en rad likheter med hur det är i min kommun (Norrköping) och det är väl föga förvånande egentligen eftersom det krävs väl i stort sätt samma saker för att hålla maskinen igång så att säga. Men många utav namnen skiljer sig men jag kan nästa gissa mig till vilka som står för samma sak. Till exempel så heter det i din kommun demokrati- och organisationsberedning medan vi har en demokratiberedning som står för samma skulle jag tro, ingen större skillnad där i namnen egentligen men sen har vi kommunchef hos er och kommundirektör oss hos med mera.

Jag kan också se att ni har ett antal mindre kontor men lika många nämnder och med tanke då på att i min kommun bor det lite över 130.000 så känns det som att vi borde vara dom som delar upp och preciserar mera, men sen vet ju inte jag vilket som faktiskt fungerar bäst. För våran del har vi 5 större kontor så att säga som tar hand om väldigt mycket, dock har vi 8 till, dessutom har vi 9 olika nämnder som är indelade i 4 grupper där omsorg, finans, utbildning och samhällsbyggnad står för dom.

Jag tog mig en snabb titt på Laholm kommuns hemsida och samtidigt tittade på vad du skrivit i andra inlägget och fick uppfattningen av att nämnderna i din kommun fungerar ungefär som kontoren i min kommun, med andra ord kan man säga att ni har hoppat över ett steg och jag förmodar att det är effektivare tidsmässigt och ekonomiskt om det inte behövs då kommunen är rätt så liten i jämförelse. Tillvägagångssätten borde ju vara snarlika dock men det finns kanske mindre att kolla upp, ta hänsyn till och att jobba med i en mindre kommun. Nämnderna i Norrköping står mer eller mindre för att ge uppdrag och ekonomiska resurser till kommunala enheter medan kontoren jobbar med det som beskrivs under nämnderna i din kommun. Men som sagt det är väl inte så tokigt att det är en större organisation i en större stad? Dock kunde man som sagt se att trappan blev något längre trots att den egentligen inte blev det eftersom ni också har kontor som sysslar med förmodligen detsamma som nämnderna.



Tycker det var fint att du fick med ett schema iaf, underlättar ju att förstå hur det är uppbyggd då!

2011-03-18 @ 15:56:59
URL: http://bobodahbear.blogg.se/
Postat av: Jimpansmosandö

Tjenare Mange pange!



Jag har en liten fundering, vilka är ansvariga för säkerhet, förebyggande, brand och räddning i din kommun?

I Umeå finns det något som heter tekniska nämnden som har ansvar för maskiner, lokaler och räddningstjänst.

Det låter lite som det du kallar "servicenämden" i Laholm men det står aldrig om de har något ansvar över räddningstjänsten också? Är det så kanske eller finns det en egen nämnd för det?



Rock on



-Jimpan

2011-06-01 @ 14:54:21
URL: http://jimpansmosando.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0