Handlingsprogram

Kommunens handlingsprogram ska grunda sig på de nationella målen som anges i LSO 2003:778 men även de lokala riskerna som kan finnas i en kommun. Enligt LSO ska man ha ett handlingsprogram för både kommunens förebyggande verksamhet och ett för räddningstjänsten. Det är fritt för kommunen att välja om man vill ha två separata handlingsprogram eller ett gemensamt i Laholms kommun har  man valt att ha ett gemensamt för att få en mer enhetlig bild av de aktuella riskerna som finns lokalt i kommunen. Syftet med att ha ett handlingsprogram är att man ska få ett styrdokument för att öka säkerheten och tryggheten i Laholms kommun. Det ska även ge en ökad förståelse och inblick hos beslutsfattande och verksamhetsansvariga men även verka som underlag för information till kommuninvånare och anställda hur kommunen ska arbeta med den förebyggande versamheten för skydd mot olyckor. Vad finns det då för mål i Handlingsprogrammet för kommunen? Laholms kommun har en övergripande vision som lyder:

 "I Laholm vill vi bli fler, bättre och starkare. Här förenas livskvalitet och tillväxt för en hållbar utveckling".

För att uppnå denna vision har kommunen tagit fram fem målområden: Utveckling och tillväxt, demokrati och medborgarskap, livskvalittet, miljö och verksamhet. 

Kommunstyrelsens inriktningsmål för risk- och säkerhet samt räddningstjänst lyder:

”Laholms kommun skall upplevas som en trygg och säker kommun att bo och vistas i”.

Effektmålen som följer inriktningsmålet och som skall säkerställa att målet uppnås lyder:

”Målen i kommunens handlingsprogram för skydd mot olyckor ska uppfyllas”.

”Andelen medborgare som upplever att kommunen är trygg och säker att bo och vistas i ska öka med 1 % per år.

Mäts som andelen som upplever oro för att utsättas för brott”.

Säkerhetsmålen anger kommunens lokala mål utifrån riskena med inriktning mot de nationella målen som anges i LSO samt de grundläggande verksamhetsmålen.

Prestationsmålen anger hur kommunen ska uppnå säkerhetsmålen. Målen kan preciseras i hur man ska konkret gör för att nå målen i form av åtgärder eller aktiviteter som ska utföras. Här anger man även vem som ska göra vad, vilka resurser som behövs och vilka som ska samverka med varandra.

I Laholm har man två övergripande säkerhetsmål som lyder:

"Medborgarna ska uppleva Laholms kommun som en säker och trygg kommun".

"Den enskildes fömåga att hantera olyckor skall öka".

Och under dessa säkerhetsmål finns det en rad prestationsmål som berättar hur man ska gå tillväga för att nå dessa säkerhetsmål samt vilka som ansvarar för att det blir gjort. Sedan har man lagt in ett antal säkerhetsmål under olika sakområden som:

Samhällsplanering: risken för olyckor i laholms kommun ska minskas genom att det tas riskhänsyn i samhällsplaneringen.

Vattensäkerhet: Antalet omkomna av drunkning i laholms kommun ska minska fram till 2011.

Fallolyckor: Antalet fallolyckor bland äldre sak minska fram till 2011.

Samverkan: Samarbetet inom kommunen, med ideella organisationer, myndigheter och näringsidkare  gällande risk- och säkerhetsarbete ska öka.

Extraordinärhändelse: Laholms kommun ska ha en organisation som är väl lämpad för att hantera händelser med extremväder i framtiden.

Bränder: Antalet bränder i bostäder ska minska fram till 2011.

Räddningstjänst: inom Laholms kommun ska den nödställde nås av räddningtjänsten inom fastställd framkomsttid vid 90% av insaterna avseende: brand i byggnad, trafikolycka, drunkning och nödställd person.

Under alla dessa säkerhetsmål finnes en rad olika prestationsmål som visar på vilket sätt som man ska nå dessa mål.






För er som vill titta mer på Laholms Kommuns handlingsprogram:
http://www.laholm.se/Upload/kom/Styrdokument/Krishantering/E4%20Handlingsprogram%202008-2011_nyver3.pdf

nej nu känner jag att det är dags att ta kväll så ha det så jävligt tills nästa gång:)


Kommentarer
Postat av: Pepesson

Gillar skarpt en formulering som ni har i Laholms kommun handlingsprogram: "Andelen medborgare som upplever att kommunen är trygg och säker att bo och vistas i ska öka med 1 % per år". Har läst runt lite i andra bloggar angånede handlingsprogram men inte hittat något liknande. Med ett sådant effektmål har man verkligen något konkret att jobba för och lyckas det till 100 procent så kommer Laholm förmodligen vara Sveriges säkraste kommun inom en 20-30 årsperiod. Jag hade gärna sett en likadan formulering i min hemkommun Bodens handlingsprogram och jag ska faktiskt ta upp det med räddningschefen då tillfälle ges. Jag gissar att man skickar ut enkäter inför varje mandatperiod till utvalda personer med frågor om hur de upplever säkerheten vilket innebär att man då måste förbättra resultatet med 4 procent inför varje gång. Ok, man kommer förmodligen aldrig nå 100 procent någonsin men det är tanken och visionen som är det viktiga i arbetet, får mig litegrann att tänka på nollvisionen i trafiken som Vägverket har jobbet med i många år! Fast det här känns nästan mer realistiskt. Kanonbra Laholm!

2011-03-19 @ 17:45:10
Postat av: Rikardsmo

Jadu Magnus det var inget dåligt djupdyk ner i Laholms säkerhetsarbete det! Jäkligt intressant och konkret formulerat till skillnad från det jag hittat ang. min egen kommun. Jag tycker det var väldigt lättöverblickat med "lätta", korta mål för varje område dvs. vattensäkerhet, fallolyckor osv osv. även om målet bara är att "det ska minska" så står det ändå där svart på vitt att läsa.



Annars tycker jag inte det är något att orda om! Bra jobbat!

2011-03-19 @ 19:39:01
URL: http://rikardsmo.blogg.se/
Postat av: smodawa

Jäklar vad du har legat i, bra jobbat:) väldigt informativt och intressant, ska bli intressant att följa kommande inlägg om Laholms kommun. Det känns som att kommunen har förstått vart de ska placera sina resurser eftersom att de vill förändra mycket inom olyckskolumnen i förändringsspalten. Detta kanske ger er lite ny utrustning och annat smått och gått på Laholms station:)

sköt om dig!

2011-03-20 @ 22:08:16
Postat av: Anonym

Det låter ju som att man skulle våga fira midsommar i södern!! Många fina mål, en funderinga jag fick var att det är väldigt svårt att mäta om man har nått upp till målen. Som i de flesta handlingsprogram var det många fina ord!! 1 % är ju något man kan mäta så helt flummigt va det ju inte! Vårat ser ganska likt ut med skillnaden att under mandatperioden då handlingsprogrammet gäller ska fallolyckorna gå ner med 10 %, i övrigt är det lika flummigt. 5 min bump??

2011-06-08 @ 20:43:53
Postat av: Reian

Glömde visst att jag måste stå för vad jag tycker och skriva dit mitt namn.... Reian

2011-06-08 @ 20:44:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0