Mer om räddningstjänstens arbete

Verksamheten planeras årsvis där man utgår från de lokala prestationsmålen som man har satt i det kommunala handlingsprogrammet. Räddningstjänsten utför även rådgivning och information till enskilda för att de ska kunna uppfylla sina krav enligt LSO. I och med att man har klara och givna mål som räddningstjänsten ska uppfylla så måste det vara bra mycket lättare att planera sin verksamhet för att nå dessa mål, så även här tjänar man på att har klara konnreta mål som ska uppfyllas.

RTJ utför även tillsyn enligt LSO och LBE och för register över de objekt som ska ha tillsyn enligt lag. RTJ ansvarar även för att man informerar och underlättar för den enskilde som enligt LSO 2kap. 3§ ska lämna en skriftlig redogörelse för sitt brandskydd. Personal som utför tillsyner har MSB:s utbildning inom området.

Det finns ett avtal med SOS-Alarm i Halland som är som kommunens larmcentral. Men för en hel del automatlarm så finns det en larmdator på stationen i Laholm som skickar larmen direkt till berörd station. På varje station så finns det en larmknapp som sitter väl synlig utanför station som man kan trycka på för att få hjälp av berörd station. När det gäller VMA (viktigt meddelande till allmänheten) så finns det tyfoner i alla tätorter samt Lilla Tjärby. Tyfonerna utlöses från SOS i Halmstad men även från stationen i Laholm. De som inte kan nås av tyfonen så sker varning genom radio och TV. Det finns rutiner för sändning av ett VMA-meddelande till allmänheten.

Alla olyckor i kommunen som föranlett en räddningsinsats kommer det att göras en olycksutredning på och beroende på omständigheter eller konsekvenser så kommer det eventuellt att göras en fördjupad utredning.

Inom kommunen så finns det totalt 20 personer som har beredskap i Laholm, Knäred, Våxtorp. I Hishult finns det 10 personer anställda på deltid men utan beredskap. Det finns ett avtal mellan Laholms kommun och Båstad om en gemensam insatsledarjour genom avtal, den som är insatsledare i Laholm är även chef i beredskap i kommunen. Det finns även avtal med Halmstad angående brandingenjör i beredskap. Då det pågår insatser i kommunen så ska det finnas minst 1+4 styrka i beredskap inom kommunen placerad på lämpligt strategiskt sätt för att tillgodose de framkomsttider som finns fasttällda inom kommunen men även en styrka från en annan kommun kan sättas in vid behov för att täcka upp beredskapen inom kommunen. Jag tycker att det är bättre att det finns en egen styrka som har beredskap inom den egna kommunen och då på den station som det är mest troligt att det händer något på som Laholm där det finns 1 insatsledare, 1 styrkeledare och 8 brandmän i beredskap så är det mest rationellt att låta en styrka på 1+4 ha beredskapen där. Man kan låta hela styrkan rycka ut från Laholm initialt men sen begära förstärkning från en annan station för att medverka vid insatsen så att man kan låta en 1+4 styrka återvända till stationen i Laholm för att hålla en så hög nivå på beredskapen som möjligt för att det är ju så att man känner till sit eget område bäst. Så att låta en annan styrka från en annan kommun eller en styrka från samma kommun ha en beredskap i ett område som de känner dåligt till och kanske även är dåligt rustade för både gällande kunskap och materiell är i min mening vårdslöst och nonchalant mot invånarna i kommunen och dess besökare.






Kommentarer
Postat av: Rikardsmo

Tjena Mange! Bra skrivet! Jag reagerade lite på det du skriver om att det finns deltidspersonal som skall kunna kallas in (med vad jag antar måste beskrivas som kort varsel) men de anses inte vara i beredskap? vad är poängen med detta? Anses det vara för dyrt att ha dessa i beredskap eller finns det en strategisk tanke med det?



Annars håller jag med om det du skriver gällande 1+4 beredskap i exempelvis Laholm med tanke på lokalkännedom samt om det gjorts risk- och sårbarhetsanalyser som kanske kan peka på vilket område som är den största riskfaktorn.



Bra jobbat!

Rikard

2011-06-07 @ 13:30:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0